Asikkala

Asikkalan kunta sijaitsee Päijät-Hämeen sydämessä Päijänteen ja Vesijärven välissä, toisen Salpausselän ja järvien hallitsemassa maisemassa.

Asikkala mainitaan omana hallintopitäjänä vuonna 1445. Asikkalan seurakunta on perustettu vuonna 1848 ja kunta 1868. Asikkalasta on löytynyt useita kivikautisia asuinpaikkoja, mahdollisesti pronssikaudelle ajoittuvia lapinraunioita ja rautakautisia kalmistoja. Vanhimmista kylistä on mainintoja 1300-luvun puolivälistä.

Asikkala on vanha peruna- ja pellavapitäjä sekä markkinapaikka. Anianpellon markkinoita on pidetty ensimmäisen kerran 1700-luvun alkupuolella, ja kaksipäiväiset markkinat järjestetään edelleen elokuussa. Anianpelto oli pitkään Päijänteen vesiliikenteen päätepiste, josta tavarat rahdattiin hevosilla Porvooseen. Merkittävä vesireitin parannus Päijät-Hämeessä oli Vääksyn (Vesijärven) kanavan rakentaminen 1868–1871 Vääksyn kannaksen poikki. Kalkkisten kanavan valmistuminen 1878 laajensi Päijänteen laivaväyliä itään päin.

Asikkalassa on pitkähköt perinteet myös kesäasukkaiden osalta. Kanavan ympäristössä sijaitsi useita huviloita, joista yksi kuului valtioneuvos J.R. Danielson-Kalmarille. Nykyisin huvila toimii tapahtuma- ja näyttelypaikkana sekä osin museona. 

Asikkalassa on varsin laaja kulttuurikohteiden kirjo, aina valtakunnallisesta kartanomuseosta pienempiin erikoismuseoihin ja kanavaympäristöihin.

Asikkalan kunta

Kohteet

Reittiohjeet
Näytä kartalla
Museot
 
Kirkot
 
Kulttuuri- ympäristöt
Muinais- jäännökset
Näyttelyt
 
Nollaa kartta