Hollola

Hollolan kunta eteläisessä Päijät-Hämeessä on ollut maakunnan keskus jo usean vuosisadan ajan.

Hollola tunnetaan hallinnollisena alueena lähes 800 vuoden ajalta. Vielä 1700-luvun alussa Hollolan suurpitäjä on käsittänyt koko nykyisen Päijät-Hämeen alueen. Nykyinen Hollolan kunta on perustettu virallisesti vuonna 1865. Vuonna 2016 Hämeenkoski liitettiin Hollolaan.

Hollola on tunnettu keskiaikaisesta kirkosta sekä kartanoistaan. Hollolan kirkon ympäristössä on hyvin nähtävissä ja koettavissa historian kerroksellisuus: Kapatuosian linnamäki, keskiaikainen kirkko, 1800-luvun kellotapuli, pappila ja pitäjänmakasiini, 1900-luvun alun kunnantupa.

Hollolassa järjestetään muun muassa kotiseutumarkkinat ja Keskiaikatapahtuma sekä kansainvälinen kansantanssi- ja -musiikkifestivaali Hollo ja Martta. Hollo ja Martta olivat kansantarinoiden mukaan jättiläiset, jotka rakensivat Hollolan kirkon - ja Hollosta väitetään koko Hollolan pitäjän saaneen nimensä.

Nimi Hämeenkoski otettiin käyttöön vuonna 1995. Aiemmin nimellä Hämeen läänin Koski on perustettu vuonna 1865. Itsenäisenä pitäjänä se mainitaan kuitenkin jo vuonna 1410. Hämeenkosken kirkonkylä oli keskeinen paikka jo esihistoriallisella ajalla.

Hollolassa kulttuurihistoriallisiin kohteisiin kuuluu niin tuhansia vuosia vanhoja muinaisjäännöksiä kuin uutta kirkkoarkkitehtuuriakin.

Hollolan kunta

Kohteet

Reittiohjeet
Näytä kartalla
Museot
 
Kirkot
 
Kulttuuri- ympäristöt
Muinais- jäännökset
Näyttelyt
 
Nollaa kartta