Lahti

Lahden kaupunki on Päijät-Hämeen kulttuurielämän keskus. 

Lahden Ristolan kivikautinen asuinpaikka on Suomen vanhimpia tunnettuja asuinpaikkoja. Lahti mainitaan asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1445. Lahden kylä kuului tuolloin Hollolan pitäjään. 1870-luvulla Lahti oli tyypillinen hämäläinen raittikylä Hämeenlinna-Viipuri maantien varrella. Kun Riihimäki-Pietari rautatie avattiin liikenteelle 1870 ja seuraavana vuonna Vääksyn kanava, kylän elämä vilkastui.

Lahti sai kauppalaoikeudet 1878 ja kaupunkioikeudet 1905. Hyvien liikenneyhteyksien vuoksi Lahteen syntyi muun muassa metalli-, lasi-, puusepän- ja tekstiiliteollisuutta. Lahden rakentuminen voidaan jakaa melko selkeisiin jaksoihin. Kauppalakauden yhtenäistä puurakentamista seurasi vuosisadan alun jugendkeskusta. Merkittävin viime vuosisadan alun rakennuksista on Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo (1912). Tältä ajalta ovat niin ikään valtakunnallisesti merkittävät Hennalan kasarmialue ja Anttilanmäen puutaloalue.

1930-luvulla oli voimakas rakennuskausi, jolloin syntyi kaupunkikuvaa hallitsevaa ja myös arkkitehtonisesti merkittävää rakennuskantaa. 1970-luvun alkuun huipentunut kiihkeä rakennuskausi siirsi asumisen yhä voimakkaammin keskustan ulkopuolelle ja uusiin lähiöihin, mutta myös tiivisti edelleen keskusta-aluetta liike-elämän kehitystä mukaillen. 2000-luvulla Vesijärven rantaan, entiselle teollisuusalueelle alkoi rakentua uusi Ankkurin alue rantakatuineen. Satamassa sijaitsevaan Sibeliustaloon sisältyy osia satavuotiaasta tehdasrakennuksesta. Konsertti- ja kongressitalon ympärille rakentuu puuarkkitehtuuripuisto.

Vuoden 2016 alusta Lahti yhdistyi Nastolan kanssa. Nastolan kunta perustettiin vuonna 1869, mutta Nastola on kuitenkin mainittu Hollolan kappelina (tosin Uusikylän nimellä) jo vuonna 1555.  Nastolassa on merkittäviä muinaisjäännöksiä ja se on myös tunnettu kartanoistaan, jotka ovat syntyneet 1600-luvun läänitysaikana aatelisille lahjoitetuista taloista tai talonpoikien hallussa olleista ratsutiloista.

Lahdessa on kattava kulttuurihistoriallisten kohteiden kirjo lukuisista erikoismuseoista aina ulkotaidepuistoon ja muinaisjäännöksiin.

Lahden kaupunki

Kohteet

Reittiohjeet
Näytä kartalla
Museot
 
Kirkot
 
Kulttuuri- ympäristöt
Muinais- jäännökset
Näyttelyt
 
Nollaa kartta