Orimattila

Orimattila on Päijät-Hämeen eteläisin kunta.

Orimattila on perustettu 1865, kaupungiksi paikkakunta muuttui 1992. Vuonna 2011 Artjärvi liittyi Orimattilaan. Artjärvi oli ollut keskiajalla osa Hollolaa ja Artjärven kunta perustettiin 1866.

Orimattilan varhaisinta historiaa edustavat lukuisat Porvoonjokilaakson kivikautiset asuinpaikat. Joissa olevat kosket on valjastettu jo varhain ihmisen käyttöön. Koskiin sijoitettiin myllyjä ja sahoja, joista Tönnön kosken 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta olevat myllyt patolaitteineen ovat säilyneet keskeisenä muistumana. Myös Orimattilan kartanot ovat sijoittuneet pääosin Porvoonjoen varteen tai sen lähettyville.

Orimattilan Heinämaan kylän pitsinypläysperinne juontaa jo 1700-luvulta asti. Orimattilan vanhemmasta teollisuudesta muistuttaa kaupungin keskustassa sijaitseva entinen villatehdas. Värjäri K.H. Attilan vuonna 1882 perustaman tehtaan rakennuksissa on nykyisin yritystoimintaa ja työtiloja. Orimattilassa on monipuolisia taide- ja kulttuurikohteita, joissa on mahdollista tutustua niin kotimaisen taiteen klassikoihin kuin nykytaiteeseenkin.

Orimattilan kohteissa ovat hyvin edustettuina paikallismuseot, kirkot sekä taidenäyttelyt.

Orimattilan kaupunki

Kohteet

Reittiohjeet
Näytä kartalla
Museot
 
Kirkot
 
Kulttuuri- ympäristöt
Muinais- jäännökset
Näyttelyt
 
Nollaa kartta